cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 8-Jan-2009 08:55 Email | Share | Bookmark
SELAMAT TAHUN BARU 2009 & BLUEBERRY CHEESE TART

 
 
 
KEPADA PENGUNJUNG2 YG SINGGAH DI SINI...TAK TERLAMBAT KITA NAK UCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU 2009.....







Ok...cite pasal tahun baru ....pada 1hb Januari,2009..kita ada tetamu dr Moscow, Russia...Julia, En Suami dan Farhah...Kita berkenalan dgn Julia di alam cyber lebih dari setahun tp kita pernah berjumpa dgn suami dia 2 tahun yg lepas...

Banyak jg oleh2 dr Moscow nie...rezeki kita......By the way, mmg enjoy habiss...jumpa teman yg seperahu nie...lg Julia sempat jg masak2 dan buat blueberry cheese tart utk kita semua...teruk nye kita, kes dera ke mcm nie????? Harap Julia dan keluarga tak serik ke rumah kita lagi...harap kita berjumpa lagi nanti..insyaallah...Lagi dpt acuan tart tu dari Julia....terima kasih byk2 Ju.....


Gambar blueberry cheese tart tu di snap oleh suami Julia. Suami Ju mmg handal ambil gambar2 nie, jurugambar professional....mcm kita tak yah cite lah,mmg tak expert2 lagi...asik blurrr je gmbr....



LAYANNNNNNN...........











BLUEBERRY CHEESE TART -resipi di copy dr Maklang fotopages
Sumber : Resipi.net

Pastry (as basis for all tart pastry)
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour (maklang campur skit ngan susu tepung, garam skit, esen vanila)

Filling:

250g Philadelphia cream cheese- kita pakai 200gm je
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry/stroberi filling

Cara:
1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan

Untuk filling:
Pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:

Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota mklang : bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer..
Resepi di atas dapat banyak, maklang buat setengah adunan dapat <> 40 biji.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net