cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Sep-2008 19:05 Email | Share | Bookmark
HOMEMADE YOGURT CHEESE & ORANGE CREAM CHEESE BUTTER CAKE

 
 
 
 
Kita cuba buat yogurt cheese yg boleh menggantikan cream cheese...kita dpt info dr sini..

http://allrecipes.com/HowTo/Common-Substitutions/Detail.aspx





Homemade Yogurt Cheese - www.hillbillyhousewife.com

* 1 quart yogurt, store-bought or homemade, dairy or soy
* 1 strainer
* paper coffee filters or cheese cloth or any loosely woven fabric that is clean, and preferably, pet-hair-free


You may use homemade yogurt or purchased yogurt to make this recipe.Line a strainer with damp cheese cloth, or paper coffee filters or any clean loosely woven clean fabric. It will take about 3 or 4 paper coffee filters to line a standard sized strainer or colander. Spoon the yogurt into the filter or fabric. Set the strainer in the sink and allow it to drain overnight. The whey will drip out of the yogurt, leaving a smooth, creamy cheese similar in texture to cream cheese or neufchatel. This recipe makes about 1-1/2 cups.



BUAT NIE DARI CREAM CHEESE KAT ATAS...oleh kerana kita pakai orange flavour yogurt so ada rasa orange....










ORANGE CREAM CHEESE BUTTER CAKE

Bahan-bahan:

200 gm butter
200 gm orange cream cheese
250 gm gula castor
5 biji telur
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Cara:

1. Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga ringan.
3. Kaup balikkan tepung ke dalamnya hingga rata.
4. Bakar dlm acuan 8 in dengan suhu 180'C selama 45 minit atau sehingga masak.







Homemade Cottage Cheese - copy nie dari maisya.blogspot, thanks....

http://cookpad.com/horsetail/recipe/236532/


menghasilkan lebih kurang 200 - 300g cheese

bahan-bahan:

1 liter susu
4 sudu besar air perahan lemon/ cuka

atau

http://cookpad.com/mykitchen/recipe/430879/

120g susu tepung
600cc air
90cc cuka

Cara-cara:

-Panaskan susu hingga hampir mendidih( jgn sampai mendidih! ). Tutup api.
-Kacau susu dengan senduk dan tuangkan air perahan lemon( semasa dan selepas tuang air perahan lemon tu tak perlu kacau! ). Biarkan susu tu mendadih lepas tu kacau perlahan-lahan dan biarkan lagi hingga mendadih sepenuhnya.
-Tuangkan ke atas penapis yg dah dilapik dengan kain untuk asingkan pepejal dan cecair. ( Yang pepejal ni lah cheese dan yg cecair tu dipanggil whey milk...jangan buang whey milk ni sebab byk kegunaannya ....nanti cerita kat bawah plak pasal whey milk ni )
-Biarkan hingga semua cecair dah terasing dan simpan dlm bekas tertutup dalam peti ais. Sebaiknya digunakan segera sebab tak tahan lama




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net