cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 9-Sep-2008 19:30 Email | Share | Bookmark
LASAGNA & TAG DARI KAK LIZA

 
 
 
 
TAG DARI KAK LIZA....







1. Nama timangan
- adik beradik >> sam
- kawan-kawan >> ct / kak ct


2. Saya seorang yang
>> straight forward (payah nak berlakon2 tp kadang2 terpaksa jugak... )
>> tak mudah melupakan (teruk kan?)mcm computer gitu..boleh ingat satu2 tp yg nie tak mudah rosak...
>> peramah tp lately kene tgk2 org dan tmpt jugak lah...nanti kene kata terover pulak...
>> rasanya byk lagi tu tp setakat tu je ya.....



3. Insan2 teristimewa
>> mak,bapak,adik beradik saya,papa,zahir,ika,era

4. Makanan
>> masakan yg sedap-sedap lerrr......

5. Favourite colour
>> warna merah,hitam

6. Favourite song
>>tak de yg betul2 suka, dengar semua lagu tp tak suka yg rock-rock.....

7. Benda yg membuat anda stress
>> org yg terlalu protokol - protokol biarlah bertempat,jgn buat org rasa rimassss....
>>org cakap depan lain,belakang lain(entahlah ada jugak org mcm nie kan???ckp lah terus terang,senang faham)
>>org yg berpura ayu2 dan berpura2 baik....


8. 3 benda dalam wallet
>> kad ATM, kad STOCKMANN, lesen memandu

9. Kali terakhir menangis beriya-iya
>> video conference dgn mak dan adik beradik di kpg...

10. Tag rakan anda
>> Madiha
>> Shima
>> Hayati


Kita dah buat lasagna sebanyak 2 kali...1st time kita belajar kawan dr USA tp tak salin resipi....tgk gmbrnya je ok......








Nie pulak lasagna kita buat minggu lepas....resipi dari RNET.com... dan kita pernah tgk jugak kat mamasya fp....










LASAGNA

Bahan2:

1 bungkus (225 gm) Kulit Lasagna kering
1 s/b marjerin
½ s/k garam
Air secukupnya , untuk merebus
(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)
125 gm mozarella cheese ~ guna yg dah siap parut

Bahan2 Sos Daging:

2 s/b marjerin
2 biji Bawang Putih, cincang halus-kurangkan bawang putih sbb tak berapa suka bawang putih
1 biji Bawang Bombay, cincang halus-guna bawang besar biasa
500 gm Daging cincang
250 gm Tomato, kupas, parut - guna diced tomato with basil,garlic&oregano dlm tin
300 gm Sos Tomato dlm botol
100 cc Air
3 blok kiub maggi lembu - guna sesudu besar serbuk pati ayam
1 s/k Oregano serbuk - tak letak sbb dah ada dlm diced tomato
½ s/k Garam,
½ s/b Gula pasir

Bahan2 Sos Putih:

50 gm marjerin -3 sb
50 gm Tepung gandum - 3 sb
400 cc Susu Cair Evaporated - guna fresh milk
100 cc Air
125 gm Keju Cheddar parut - guna 4 slice cheese
1 blok kiub maggi lembu- 1/2 sb serbuk pati ayam
¼ s/k serbuk lada putih - guna serbuk lada putih
¼ s/k serbuk buah pala- tak letakpun

Cara Menyediakan Kulit Lasagna:

1. Panaskan air hingga mendidih, tambahkan marjerin dan garam. Masukkan kulit lasagna satu persatu ke dalam air mendidih dan masak hingga kulit lasagna lembut. (Jgn terlalu lembut sgt.. nanti terkoyak) Toskan dan masukkan dlm sebesen air biasa.
* guna lasagna instant tp rendam dlm air panas 10 min utk lembutkan sikit

Cara Masak Sos Daging:

1. Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga daging berubah warna & masak.
2. Tambahkan tomato parut (tomato blend) dan sos tomato dan air. Bubuh kiub pati lembu MAGGI/pati ayam, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih & sos agak kering.

Cara Masak Sos Putih:

1. Panaskan marjerin, masukkan pes tepong gandum & kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, kiub pati lembu/pati ayam, serbok lada putih & serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.

Penyediaan Terakhir:

1. Sapu loyang atau caserole empat segi dengan marjerin di sekeliling, susun kulit lasagna pada dasar loyang.
2. Ratakan ½ bahagian sos daging diatasnya dan ½ bahagian sos putih. Ratakan perlahan2. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.
3. Ulangi proses sama spt tadi diakhiri dengan susunan lasagsa di atas sekali menutup sos putih.
4. Taburkan cheese parut atasnya.
5. Bakar dengan suhu oven 180°C (atas bwh) hingga kuning kecoklatan (± 40 minit). (suhu bergantung oven masing2)
6. Angkat. Sajikan panas.kalau nak senang potong lasagna biarkan sejuk sedikit.
*susunan;kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos putih-tabur cheese.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net