cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 26-Aug-2008 10:09 Email | Share | Bookmark
AWARD FROM HAJAR

 
Received this award from Hajar. Thanks a lot Hajar for including me....

These are the rules of the award ~


1. Choose five blogs you consider deserving of this award. (Creativity, interesting material, etc.)


2. Each award includes the name of the owner of the blog and his/her link.


3. Each award winner has to show the award and put the name and link to the blog that has given her or him the award itself.


4. Award winner and the one who has given the prize have to show the link of “Arte y Pico” blog, so everyone will know the origin of this award.

Now, I would like to give this award to :

1. Mamazieza - yummy cakes.....

2. Kak Nim - simple foods and lovely cake decoration....

3. Nana - lovely and nice pictures....

4. Shima - amazing foods and nice pics too....

5.Kak Rin - mmg terliur bila melawat fp Kak Rin......Oh ya..sudah habis cite pasal cuti2 hari tu..Kali kita nak cerita isu lain pulak...

KAWAN ATAU SAHABAT...ada byk jenis kawan dan sahabat...di antaranya kawan sejati,kawan bermusim, kawan cyber ,kawan makan kawan dan byk lagi..Kita kene tahu menilai jenis-jenis kawan atau sahabat...
Macam kita...kita berkawan dgn semua org tapi baru-baru nie terkejut jugak dengar seorg sahabat baik bercerita pasal kita....tak sangka sungguh dan amat menyedihkan...
apa2 pun semua org ada hak mereka sendiri, pandai2lah membuat penilaian sendiri...

Nie ada email kita terima dr Kak Zai ttg bersahabat....


Quote:
DALAM BERSAHABAT.. .

Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab & punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

1. Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.
2. Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.
3. Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.
4. Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.
5. Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.
6. Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.
7. Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.
8. Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.
9. Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya menyekat perhubungan dgn insan lain.
10. Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jangan dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. Pasti hubungan akan kembali spt biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan hati yg pasang surut.
11. Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.
12. Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dengan apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t

Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?"
Rasulullah s.a.w. bersabda,
"Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."
View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net