cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jul-2008 17:04 Email | Share | Bookmark
KARI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI & SUMMER HOLIDAY PART 1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Memang lama dah balik dari cuti tapi entahlah rasa tak de mood pulak nak update fp.. rasanya masih tak puas cuti.....


Summer Holiday Part 1

Kita mula perjalanan pada hari Jumaat petang,tunggu papa balik keje.Kita naik train dr Helsinki ke Tampere (1jam 56minit) dan dari Tampere ke Pirkala airport naik bas pulak (40 minit). Sampai di airport, panjangnya barisan sampai ke luar bangunan. Pirkala airport kecik je. Mesti tertanya2 knp jauh sgt perjalanan sampai kene ke Pirkala airport nie. Sebenarnya budget flight landing kat sini , oleh krn kita low cost travelling/holiday so mcm nie lerrr..... Flight dr Tampere - Stansted pulak jam 11.00pm dan mengambil masa selama lebih dari 2 jam sampai di Stansted. Sampai di Stansted jam 11.55pm (waktu UK,lambat 2 jam dr Finland)..semua dah kepenatan..pas tu bila nak pass UK border tu,kene beratur pjggggggg...pas tu byk soalan lagi tu..adoii......luckily lepas jugak akhirnya....

Check in beg cuma satu je so senang lah...tak de masalah tp pram era pulak yg tak de..kita tunggu hampir sejam kat airport bersama dgn org lain yg kehilangan pram dan sama flight jugak tu..lastly we give up, tak larat nak tunggu lagi so kita pun check in hotel lerrr ,hotel tak jauh ,5 minit naik teksi..sampai hotel kita semua makan sekejap dan terus tidurrrr......

Ok..utk resipi kali nie...Kari Asam Pedas Ikan Tenggiri, resipi dari Kak Rinn fp (Kari Asam Pedas Patin)...Terima kasih Kak Rinn...











KARI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

Bahan-bahan :

Ikan tenggiri , dibersihkan (Boleh diganti dengan ikan lain seperti patin, ikan merah, pari dsb nya)
1 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai, diketuk
lengkuas, dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari, dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesom

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur
hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata.
3. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
4. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
5. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
6. Perasakan dengan garam & gula.






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net