cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 24-Oct-2007 12:44 Email | Share | Bookmark
TERIYAKI SALMON & INSTANT CURRY PUFF

hidangan di rumah ATI
rumah ATI
di rumah Bang Zahari
biskut Bang Zahari,siap ada dodol
Era dah kepenatan
Zahir
Zahir layan Era
Ika
Zahir layan budak2 main
bunga kristal Bang Zahari
zahir & edward
rumah Bang Zahari
hidangan di rumah Mimi ( 3rd Raya)
Rumah Mimi
Tak tahu leee apa dah terjadi kepada kita kebelakangan nie...mcm tak de mood je nak update fp...Tapi hari nie kita kuatkan hati jugak nak update nie...rasanya selepas nie rehat lah dulu sementara.
Lagipun sakit belakang dan bibir yg kena blister pun belum baik lagi. Dengan cuaca yg sejuk nie..alahai bertambah-tambah alasan nyeee.... Anyway hari nie nak share nie.......








TERIYAKI SALMON - recipe from all.recipe.com

INGREDIENTS

1/2 cup vegetable oil ( I mixed a bit of sesame oil)
1/4 cup lemon juice
1/4 cup soy sauce
1 teaspoon ground mustard
1 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon garlic powder
4 (6 ounce/672gm) salmon steaks


DIRECTIONS

In a large resealable plastic bag or shallow glass container, combine the first six ingredients; mix well. Set aside 1/2 cup for basting and refrigerate. Add salmon to remaining marinade; cover and refrigerate for 1-1/2 hours, turning once. Drain and discard marinade. Place the salmon on a broiler pan. Broil 3-4 in. from the heat for 5 minutes. Brush with reserved marinade; turn and broil for 5 minutes or until fish flakes easily with a fork. Brush with marinade.


Feedback: RAZORBACKROBIN

I used 1/4 cup of sesame oil instead of 1/2 cup of vegetable oil. I marinated it a plastic bag (so no turning needed) for 30 minutes. This was the absolute best salmon or any main dish ever. My boyfriend and I could not stop eating it. He says and I agree that the flavor "bursts in your mouth." Phenomenal. You must try this!!!








INSTANT CURRY PUFF




GAMBAR DI RUMAH KITA....








HARI AHAD LEPAS ( 21/10/2007)

Kita jemput kawan-kawan datang ke rumah,berhari raya. Kita buat simple je. Kita masak Mee Rebus Penang, tak larat nak buat lebih2 krn hari Sabtu tu kita keluar dari rumah dan beraya sakan..seharian Dah malam baru le kita pulang..aduiiii...penat yg amat...tak larat nak buat apa lagi dahhh...

Gambar kat atas tu je gmbr kat rumah kita, sekeping nie je...tak sempat nak ambil gmbr krn sibuk bersembang....tak teringat nak ambil gambar.Nak ambil gmbr pun nanti boring jugak. Yalah muka yang sama je..tak de org lain. Bukannya tak de org lain tp kita nie jenis commoner (commoner - a person who holds no title) dan org sekeliling kita pun mesti yg commoner jugak lee...Itulah yg kita belajar selama datang ke sini. Ini terjadi dikalangan org kita je. Orang barat tak de mcm tu, bg mereka sama je...tak mcm di India yg ada kasta2.

Cerita hari nie...

2 tahun lepas,kita pernah berjumpa dgn seseorg dan bila kita bercakap mcm biasa lee dgn perkataan "saya, you". Saya ditegur supaya tak pakai "you" walaupun ckp dlm english, kena sebut title. Macam tu sekali penting title tu.Belum lagi ada title 'Datuk,Datin,Tan Sri 'lagi....If ada..entah mcmmana le yaaa???? Padahal nanti di lubang kubur, sama je kita nie...Bukannya kita tak menghormati org yg lebih tua dr kita tapi kalau terlalu byk peraturan dan segalanya tak betul, kita tak larat nak layan. If peraturannya ada dlm perundangan atau dlm buku tatatertib ok jugak. Tapi nie peraturan diri sendiri reka dan nak suruh org ikut,mcm nak bezakan taraf manusia pulak.
Dan pernah jugak bila kita minum kopi bersama, pernah jugak dia complaint yg kita tak ambil air utk dia.Alahai..nak minum pun kena hulurkan air jugak ke?????
Lagipun pernah jugak panggil org yg sama beraya di rumah dan complaint jugak kerana sepatutnya kena buat utk dia sekeluarga dan jgn campurkan dia dgn org lain. Aduiii...pening-pening...mcm2 peraturan dan protokol...setahu kita tak de dlm buku tu...
So kepada sesiapa yg tak terjemput tu, kita minta maaf berbanyak ye....bukannya kita tak sudi tapi kita pun kena jaga hati kita sendiri..Dah tak larat dan bertenaga nak layan semua nieee..ada hal yg lain lebih bermanafaat yg kita boleh buat....

Lastly, tujuan kita bercerita di atas tu bukannya untuk menyentuh perasaan sesiapa atau memperkecilkan sesiapa tetapi untuk berkongsi pengalaman kita selama berada di perantauan nie. Tak semua nya indah kan....
Anyway,it’s a free world and it's my fotopages.




Quote:
Gambar di atas diambil pada hari Sabtu lepas dan Ahad sebelumnya. Kita raya hujung minggu je...hehehehehehehe



Quote:
MI REBUS PENANG - resipi dr Soal Jawab Alaf 21

Bahan-bahannya:

600 gm. mi kuning, dicelur - mcm biasa kita pakai spaghetti
200 gm. taugeh, dibuang ekor & dicelur

Bahan kuahnya:

1 1/2 liter air rebusan udang
10 tangkai cili kering - direndam dan dimesin halus
20 ulas bawang merah- dimesin halus
200 gm. ubi keledek merah- dibuang kulit, direbus dan dimesin
garam secukup rasa
3 sudu besar sos tomato
Air asam jawa (ikut masam)

Bahan cucur udang:

100 gm. tepung gandum
1/2 sudu teh bicarbonate
Air kepala udang yang telah dimesin
Garam & minyak secukup rasa

Cara membuat cucurnya:

Gaul semua bahan. Bancuhan harus sederhana cair. Goreng di dalam minyak yang panas. Angkat dan toskan. Potong bentuk dadu besar.

Bahan hiasan:

3-4 biji telur rebus - dipotong berbaji
2 biji ubi kentang - direbus, dikuliti dan dipotong dadu besar
4 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu besar
4 ekor sotong kering - direndam, direbus dan dihiris
4 biji lada merah - dihiris
2 pokok daun bawang - dipotong 1/4 inci panjang
1 pokok daun salad - dihiris
3-4 biji limau kasturi - di belah dua
Sedikit kacang tumbuk
Bawang goreng

Cara membuatnya:

1. Sediakan bahan hiasan sebelum memasak mi dan kuahnya
2. Masukkan air rebusan udang ,ubi keledek, sos tomato, cili mesin , air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga agak pekat.
3. Jerangkan air dalam periuk dan celur diikuti dengan taugeh. Tos danketepikan
4. Untuk menghidang, letakkan sedikit mi dan taugeh ke dalam pinggan dan bubuhlah kuah .



Nota: Utk mee rebus penang tu, kita tak ikut 100% bahan2 kat atas..kita buat yg simple je..dgn taugeh,daging rebus,taugeh, daun bawang dan bawang goreng. sudah tentu kuahnya ikut 100% .







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net