cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Oct-2007 22:40 Email | Share | Bookmark
RAMADHAN 25

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CARA-CARA MEMBUAT AIR KACANG SOYA



















AIR KACANG SOYA - resipi dr RNet


Quote:
AIR SOYA
Sumber : Kak Shu, Kak Surami, Anis, Bunga Kasturi

3 cawan kacang soya
12 cawan air
Daun pandan
Gula secukup rasa

Cara

1. Rendam kacang soya dengan air selama 4-5 jam.
2. Kisar kacang soya dengan air tadi.
3. Masak kacang soya dengan air tadi sehingga mendidih.
4. Tapis hampas kacang dengan kain atau penapis teh/kopi yang mcm kedai mamak tu.
5. Rebus sekali lagi dengan daun pandan dan gula.
6. Siap.

Berikut adalah tips dari Anis

klu terlebih rajin, bila kacang soya tu dah kembang, buang kulit dulu sebelum blend. hasilnya air soya yg lebih sedap (ni tips yg amy beh kasi dulu.....klu x buang kulit pun xpe, tapi air soya ada sikiiiiit rasa pahitlah berbanding air soya yg kacangnya dibuang kulit).

saya plak 2 kali rebus.

1st time, setelah blend tu, rebus dgn kacang2nya sekali. dah mendidih (time ni kena jaga - klu tidak melimpah ruah), sejukkan dulu sket. then, tapis (sebaiknya guna tapis kain cam tapis teh yg kedai kopi guna tu supaya serdak2 kacang x terlepas masuk. klu xde tapis kain, alas je kain kat tapis biasa, then baru tapis).

pas dah tapis tu, rebus semula dgn sket gula batu & daun pandan sampai mendidih semula.

klu nk manis, boleh terus je masukkan gula pasir sekali. klu cam famili saya....ada yg suka soya dgn gula hitam & ada yg x suka gula hitam tu. so, biasanya saya buat kurang manis & air gula tu buat asing. bila nak minum, tambahlah air gula ikut selera sendiri.

sukatan yg saya guna (ni boleh adjustlah klu prefer air soya yg lebih cair/pekat)

500g kacang soya
5 liter air (masa rebus 1st time tu. masa rebus 2nd time, x sukat dah)
80 g gula batu
3 helai daun pandan - disimpul
(utk air gula,xde sukatan - hentam ikut citarasa masing2)

~Jeni~




Quote:
Tahukah Anda Dengan...?
Sumber : http://cookingmarli na.wetpaint. com/


Taburkan garam di atas cabinet dapur anda dapat membantu dari di datangi semut.
Menyapukan vinegar yang sejuk dengan segera ke atas kulit yang melecur dapat membantu melegakan kesakitan degan cepat, ianya juga dapat mengelakan dari
melepuh atau menggelembung.

Membersihkan tompokan minyak dan grease dengan mencampurkan sedikit
baking soda ke dalam air basuhan.

Sabukan garam sedikit pada griddle, membantu agar pancake tidak akan melekat.
Campurkan 1 sudu makan vinegar pada buah-buahan yang sedang kita masak dapat
membantu menambah rasa yang lebih sedap.
Campurkan baking soda ke dalam air lalu rendamkan kuali yang hagus ketika
memasak Rendamkan kuali dalam 10 minutes.Ini dapat membantu memudahkan
pembersihan.

Tambahkan sedikit garam ke dalam Vas yang berisi air lalu letakkan bunga-bunga
hidup yang ingin kita hias di dalam rumah. Bunga akan tahan lama. Tidak perlu
meletak panadol lagi, kerana harganya mahal..

Sekiranya anda memasak menggunakan kaedah "double boiler" tambahkan sedikit
garam ke dalam airnya. Ini membantu mempercepatkan makanan yang dimasak.

Nasi yang kita masak akan kelihatan cantik sekiranya kita tambahkan sedikit perahan
lemon atau limau sewaktu nasi hendak kering lalu kacau seketika lalu tutup periuk dan
biarkan ianya masak.

Apabila anda membeli periuk baru, masakan air di dalam kuali itu hingga mengelegak
lalu campurkan sedikit vinegar, biar seketika lalu buang airnya. Ini dapat mengelakkan
kuali dari melekat sewaktu memasak.

Mencairkan ikan frozen dengan cara merendamkanya di dalam susu. Ini dapat membantu menghilangkan rasa frozen dan ianya akan memberikan rasa yang segar dan sedap.

Bungkuskan celery dengan aluminium foil apabila menyimpanya di dalam refrigerator.
Ini membantu celery tahan lebih lama.

Campurkan garam dengan sedikit air lalu gosok-gosokkan pada tangan anda kemudian
dibilas denga air suam dan sapun. Ini boleh menghilangkan bau bawang dan bawang
puteh pada tangan anda.

Hirisan kentang mentah boleh membuang kekotoran pada jari, dengan cara gosokannya
pada jari yang kotor kemudian bilas dengan air.

Daun Salad dapat membantu membuang lemak berlebihan pada soup dan stew. Caranya
masukan beberapa helai daun salad ke dalam periuk kemudian biarkan seketika dimana lemak akan melekat pada daun salad.

Rendamkan tomato terlalu tua dan lembik ke dalam air sejuk dan biarkan semalaman.
Insya allah keesokan harinya anda boleh lihat tomato yang segar dan tegang apabila
disentuh." Daun Salad juga sama tetapi salad tidak perlu direndam semalaman
cukup sekara 5 - 15 minutes."

Rendamkan gubahan dari cili, bawang, timun dan tomato di dalam air yang dicampur
dengan ais. Nanti gubahan akan kembang dengan cantik. Tidak perlu menggunakan
air kapur lagi.

Sapukan tangan anda dengan minyak makan sebelum memulakan memotong cili.Ini
membantu dari tagan anda terasa pijar cili.


Benamkan tangan anda ke dalam beras dalam 5 minutes sekiranya anda terasa pijar cili.
Tambahkan sedikit garam ke dalam minyak yang hendak menggoreng ikan. Ini membantu mengelakkan ikan dari melekat
.




Quote:
GAMBAR DIATAS .TALLINN ZOO







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net