Want your
own Fotopage?








 
cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 11-Sep-2007 12:13 Email | Share | Bookmark
MURTABAK DAGING













MURTABAK DAGING/AYAM- resepi dr soaljawab masakan Alaf21

Bahan untuk kulit murtabak:

600 gm tepung gandum
1 camt garam
1 camt gula halus
2 biji telur - dipukul
125 ml susu segar
125-130 ml air
3-4 camb minyak
3-4 camb minyak sapi
minyak sapi untuk menggoreng

Cara membuat kulit murtabak:

Gaulkan tiga bahan pertama.
Masukkan telur, susu dan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.
Uli selama 10 min hingga licin dan lembut.
Jika terlalu keras, basahkan tangan dengan air kemudian uli lagi.
Bahagikan 7 atau 8 bebola.
Letak dalam mangkuk.
Lumur dengan minyak dan minyak sapi.
Tutup dengan tuala lembab.
Biar 6-8 jam (semalaman)

Bahan untuk inti murtabak:

2 camb minyak
2 labu bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
400 gm daging/ayam - dicincang halus
1-2 camb rempah kari
1-2 camb sos tomato
1-2 tangkai cili hijau - dipotong kecil
air secukupnya
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
5-6 biji telur - dipukul

Cara membuat inti murtabak:

Panaskan minyak.
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging dan rempah, kacau hingga separuh masak.
Bubuh sos tomato, cili hijau dan sedikit air.
Masak dan kacau hingga daging empuk.
Tambah serbuk lada hitam dan garam.
Angkat dan biar sejuk.
Ambil sedikit lauk, gaulkan dengan sedikit telur anggaran lembab.
Seelok-eloknya, campur untuk sukatan satu murtabak saja pada satu masa.

Cara membuat murtabak daging/ayam:

Ambil satu doh yang telah diuli tadi.
Nipiskan doh tersebut dan letakkan di atas kuali leper (pastikan tidak terkoyak).
Sudukan inti dan lipat 4 untuk membungkus inti tadi.
Bila bahagian bawahnya keperangan, baru direnjiskan minyak sapi kemudian terbalikkan.
Pastikan api perlahan agar ia masak elok.



NIE MENU SEMALAM....MASAK PAKAI REMPAH SEGERA,SIMPLE...LAGIPUN ERA NEEDS MORE ATTENTION, NOW DIA TGH TIDUR SO CEPAT2 UPDATE...


















DAGING RENDANG SEGERA - if kes emergency je kita pakai, lagipun dah lama simpan dlm almari,pemberian dr kawan,kita tak beli rempah segera mcm tu krn papa tak suka pakai yg segera. Tetapi semalam terkecuali krn jantung emas dia demam selsema, lagipun kita tak bgtahu pun pakai rempah segera


Resepinye ikut kat belakang paket tu tp tak jadi gelap gulita mcm dlm gambar paket. tak tahulah maybe rendang kita tak bubuh kicap kot.... ishhhhhh...kicap oh kicap....







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net