cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 29-Aug-2007 10:53 Email | Share | Bookmark
DAGING NASI KANDAR

 
 
 









DAGING NASI KANDAR- Resepi asal dr Nor Pishah dan kita copy dr Kak Tun Zuraida FP - Terima kasih byk2 ye....


Bahan:

600 gm daging lembu (dipotong 2 inci)
300 gm bawang besar (potong bulat-bulat)
2 tbsp cili serbuk
5 tbsp serbuk ketumbar
4 batang serai
2/3 keping asam keping
1 cawan minyak
2 mangkuk air
1/2 cawan daun kari


Bahan untuk digiling (kita tumbuk dengan lesung batu)

1 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih


Cara:

Campur semua bahan di atas, masak hingga pekat dan naik minyak...dah siap...mudahkan?...betul...campurkan semua bahan di atas...jangan ragu-ragu...cuba tau...rasa mamak punya lauk


Nota: Mmg betul, senang je...campak2 je dan tunggu.... Kita tambah kicap sikit lagi kerana tak cukup gelap ....kita nak biar nmpk mcm mamak jugak....tp taklah mcm negro ya....


Quote:
Mamasya buatlah..dan jgn lupa bg feedback ke kita ya...
Masriyah: Mmg betul tu.....
zatid'hati: If dah buat nasi pilaf tu,jgn lupa feedback ke kita ya....
Sabrina: Yes..masak sendiri, sedappp...cubalah.....
Tariqzaidanirah: Thanks....kita budak masih belajar masak lagi..kita di Finland
Kak Roylazim: Percayalah...senang je...campak2 dan masak ..
Kak Tun Zuraida: Terima kasih byk2...kita suka makan lauk nie,teringat dulu kat KL selalu jugak lunch di kedai mamak kat Jalan TAR , tak jauh dr ofis...tak sangka pulak now kita boleh buat sendiri...alhamdulillah....
Mamazieza: Betul tu mama...semua kena recycle....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net