cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-May-2007 14:36 Email | Share | Bookmark
NASI DAGANG MAK MENTUA

Hari nie sepatutnya kena gi meeting tp last minute kena cancel. Bukan apa happy sangat ,kita tak suka sangat meeting2 nie...pening mananya tak pening,kita mesti duduk diam2 dengar je apa yg org lain cakap,rancangkan dan keputusan yg dibuat.Kita tak boleh bagi apa2 pendapat,lebih2 lagi nak komen,nak cari nahas boleh....kalau terkomen ,siap kena ungkit dan disindir sampai bercucu.... If kita disuruh bagi pendapat pun selalu kena reject,sebenarnya tanya2 ayam je

dan setiap apa yang kita kata selalu disalah ertikan (misinterpreted) dan habislah semua org kena marahhhhh...nak cakap perkara betul pun susah so utk kebaikan semua, baik kita diam....biarlah mereka dgn egonya....

kita masak nasi dagang,hubby's favourite food.Kita belajar buat nasi dagang dr mak mentua dan hopefully she don't mind i post the recipe here in my fotopages. I know she always ok about this krn dia mmg suka mengajar masak2,not only to me but to all the people that ask her.She's the best and great mum..that's why hubby like to compare me to her tp alhamdullillah nowadays tak de lagi compare2...

Lagipun pada pendapat kita,not such thing as ' family secret recipe'....if kita masak apa2 pun,rasanya bahan2nya sama je..cuma tangan seorg2 je lain2 kan...betul tak?dan satu lagi hati kita jugak mesti tenang dan bacalah salawat or doa2 yg sesuai.Itulah ajaran mak mentua. Nak cite sikit,dulu waktu kita baru mula2 belajar masak kan,adalah satu famili nie mmg pandai masak tp diaorg nie tak nak mengajar secara free,tak kisah pasal byr2 nie tp diaorg nie tak nak mengajar kita walaupun kita nak bayar pun.Bila kita tanya apa2,jawabannya selalunya mcm nie,'Tak payah belajar buat,order je'.Mmg boleh order waktu diaorg ada tp bila dah tak de mcm sekarang nie,macam mana???? tulah org kata,'rambut sama hitam tp hati lain2..tp rambut kita tak hitam lah...' ok2...nie nasi dagang kita ....kita hidangkan nasi dagang dgn ikan kering yg kak ani buat sendiri....dia pergi memancing jugak sekali...thanks a lot kak ani....i really like ur ikan kering



NASI DAGANG MAK MENTUA

Bahan-Bahan:

Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
1 Cawan Santan Cair
1 Cawan Santan Pekat
3 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 inci Halia(dihiris halus)
Sedikit halba
Garam Secukup Rasa

Bahan-Bahan Untuk Gulai Ikan Nasi Dagang
1 Ekor Ikan Tongkol/ 500gm Tenggiri*(dikukus atau direbus dgn asam gelugur)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah Gulai Kampung Tok Aji
10 Ulas Bawang Merah}
2 Ulas Bawang Putih }
½ inci Halia } Dikisar
½ inci Lengkuas }
½ inci kunyit hidup }
Sedikit belacan }
Kayu manis,cengkih,bunga lawang dan buah pelaga
3 Keping Asam
3 Sudu Besar Cili Giling
Garam, Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka)/gula secukup Rasa

Cara:

Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 4-6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,halba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.

Cara-cara Membuat Gulai Ikan:
1. Gaulkan bahan kisar dgn rempah gulai,cili giling.
2. Tumis bahan di atas bersama kayu manis,bunga lawang,cengkih dan buah pelaga sehingga naik minyak dan baunya wangi.
3. Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan asam keping,ikan yg telah direbus serta cili padi jika suka dan juga daun pandan.
5. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.
6. Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan/gula secukup rasa.
7. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang.


NOTA: Nasi Dagang ini boleh dihidangkan dengan acar timun mentah.Bagi org yg tak makan ikan ,bolehlah digantikan dgn gulai ayam atau gulai daging.Gulai ikan hendaklah manis sedikit.

Saja nak tunjukkan nota yg kita catatkan waktu belajar masak dr mak mentua.Ilmu yg kita belajar , tak baik disimpan saja,sama jugak dgn kekayaan yg di kejar 2 tak akan membawa kita ke syurga.betul tak murid2? Tapi jgn pulak berlagak berilmu tp tak tahu bende??????? Nie yg terbaca dlm Rozzan's blogspot,his intro....utk renungan semua,'But the cold and hard truth is that, NOT everyone is willing to share. But they failed to realise that whatever we have now are all God's loan to us. The time will come when all these are taken back from us! For those kind souls who have taught me, shared & imparted their knowledge to me and share their experience in this field, I pray that God Almighty will bless them for their unselfish and good deed. And.. for those who had passed on, my Al-Fatehah goes to their kind soul. May God bless you, Ameen.'



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net