cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Apr-2007 19:00 Email | Share | Bookmark
IKAN MASAK SAMBAL

Pagi nie ada dtg rajin nak buat mee kuning...hilang dahhh trauma nak buat mee kuning nie...timbul semangat baru...alhamdullilllah...yalah...ada prof. tu kata waktu shooting kat VT ,'We will recover but we will never forget'....kata2 keramat tu...kerana satu email,kerjaya seseorg dipertaruhkan dan krn nak dihormati sgt mcm 'raja' kita manusia kerdil menjadi mangsa... dan lagi kena ceramah pasal org2 munafik dan neraka ...dlm kata sebenar yg kita tahu.."Menipu merupakan pekerjaan dosa besar, kerana sifat ini merupakan sifat yang paling menonjol yang dimiliki oleh orang munafik". Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga macam, apabila berkata suka berdusta, apabila berjanji selalu menyalahi dan apabila diberi kepercayaan (amanah) suka khianat". (Riwayat Bukhari dan Muslim). knp ada kena mengena dgn munafik nie????siapa yg munafik???
pekerjaan menipu mmg tak ada dlm diari kita...walaupun kita pernah ditipu.,habis RM4000.. lain kali kita citer ye.....

kali nie resepi kita ambil dr mamafami fotopages...so lunch anak2 makan mee hailam tp tak sempat nak ambil gmbr,diaorg ngap habisssss...



FRESH NOODLES

Ingredients :

6 cups plain flour
1 1/2 cups water
1 egg
1 tablespoon ash water (or edible lime water)
few drops of yellow coloring

Method :

1. Mix above ingredients into a mixing bowl. Knead for about 10 minutes. Dough should not be too soft.
2. Let dough rest for 1 hour.
3. Make into small balls. Roll flat and coat with flour.
4. Put into the pasta machine, the smooth part. Repeat trice.
5. Coat the thin piece into enough flour and put through the noodle cutter on the pasta machine.
6. Mix water with some salt and oil and bring to boil. Pour the noodles into the boiling water for about 5 minutes. Keep stirring to avoid noodles from sticking to each other.
7. Pour noodles into a strainer and wash with running tap water.
8. When cold, rub noodles with oil.
9. Ready to use.

Note :
Do not put any salt in the dough as this will spoil the pasta machine because pasta machines cannot be washed.


for dinner,ikan masak sambal dan masak lemak kacang pajang



Ikan Masak Sambal

Bahan-Bahan:
4-5 ekor ikan (ikut suka jenis apa)
Garam ,gula
Serbuk kunyit
Minyak
Semangkuk air asam jawa

Bahan Kisar
4 biji cili merah
cili api/padi (jika suka pedas)
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan mengikut rasa

Cara:

1.Sapukan ikan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam, kemudian goreng ikan.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik minyak.
3.Masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa.
4.Masukkan ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan tumisan tersebut sebati bersama ikan.
5.Kemudian hidangkan dan hiaskan mengikut selera masing2.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net