cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Apr-2007 12:00 Email | Share | Bookmark
MEE KOLOK

minggu lepas org kucing tanya resepi mee kolok ,kita dah contact my niece dan minta resepi mee kolok dr kuching nie....dah try buat sebelum nie dan dah dpt approval dr hubby so kita post kan hari....yalah my hubby tu mcm food's inspector mcm Gordon Ramsay lah....nasib baik bukan Health's inspector yg gi check restoran2 tu..... jgn marah darling......

if sebut mee kolok nie,mmg rindu sgt nak balik msia yalah dulu waktu kat Kuching,if nak makan mee kolok senang je,boleh gi beli dr Kedai DORA di Kubah Ria or di Satok......dulu waktu kerja kat Petra Jaya,if overtime je sampai malam mesti order mee kolok dr stall kat luar pejabat.

BTW...sorry org kucing, resepi nie tak ada sukatan so ikut rasa sendiri ye...



MEE KOLOK

Bahan2
Mee sanggul or mee halus warna kuning yg segera tu pun boleh
Minyak bawang putih
daun bawang
kicap cair
kicap pekat
bawang goreng
garam
aji (ikut suka)
daging rebus,sup daging
taugeh

Cara2

1.Rebus mee dan toskan air.
2.Gaul kicap cair,kicap pekat,daun bawang,minyak bawang putih,garam dan aji di dlm mangkuk besar dan rasakan.
3.Celurkan mee ke dlm sup sekejap dan gaulkan dgn bahan diatas di dlm mangkuk yg sama.Jgn biarkan mee tu terlalu basah ok...
4. Last kita hias dgn taugeh,daging rebus dan bwg goreng.
5. Mee kolok sedap dimakan dgn sup daging or sup tulang dan dgn kicap cili api.

Nota: minyak bawang putih tu kita buat sendiri pun boleh....cara2nya - kupas dan hiris nipis bbp ulas bawang putih. panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih sampai kekuningan dan tutupkan api. Tuangkan minyak kedalam bwg putih goreng dan biarkan beberapa jam sehingga minyak tu ada bau bawang putih.

ok...selamat mencuba......

Quote:
org kucing: tak semestinya kena jadi org Swak nak buat mee kolok nie,semuanya terpulang kpd citarasa masing2,if dah ada dlm kepala kata tak sedap,mmg tak sedaplah,betul tak????but anyway thanks krn nak mencuba walaupun bukan org Swak


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net