cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-Apr-2007 19:03 Email | Share | Bookmark
AYAM MASAK KICAP

today anak2 dah start gi sekolah lagi..so tinggal baby era lah dgn karenahnya tu..kejap nak painting,jap nak main puzzle lah,yg lemah last2 kita jugak yg kena buat puzzle tu habis... ....start hari nie..bila nak nap pun kita kena baca buku cerita......aduiiiiiiiiiii..

kita masak simple je hari nie....resepi kita dpt dr koleksi buku masakan kitalah.....cite pasal koleksi buku masakan nie...teringat jugak my hubby pernah kata "buku je byk tp tak pernah tgk masakan nye"....lagilah dgn hobi kita yg suka simpan keratan2 resepi dr majalah,membazir katanya....nak ku buang semua koleksi tu,terasa berat hati pulak,dah mcm mana nie soon kena buang jugak krn sekarang nie dah ada sumber2 baru dan canggih...terima kasih kpd rakan2 masak di internet terutama kpd mamafami dan kak liza .... lagi mengancam dan mendorong kita mencuba.....semoga ALLAH S.W.T memberkati segala apa yg kita semua lakukan...aminnnnn......



AYAM MASAK KICAP

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil]
daun bawang [hiris halus]
3 s/b kicap pekat
2 camb sos tiram
2 s/b sos tomato
sedikit air
1 s/teh serbuk kunyit
minyak utk menggoreng
kulit kayu manis dan bunga lawang
1 ulas bawang besar-dipotong bulat2
2 biji cili merah dan cili hijau- dibelah dua
gula dan garam secukupnya

bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
3. Tumiskan kayu manis dan bunga lawang dan bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan air, kicap,sos tiram dan sos tomato. Biarkan sehingga mendidih.
5. Bila mendidih masukkan ayam,bwg besar dan cili.
6. Tambah garam dan gula,gaulkan kemudian angkat dan sajikan.

KOLEKSI KERATAN RESEPI DR MAJALAH...mcm rasa bercinta nak buang....


SEBAHAGIAN DR KOLEKSI BUKU MASAKAN
malulah nak tunjuk semua....krn tak pakar lagi memasak....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net