cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Monday, 4-Aug-2008 22:30 Email | Share | | Bookmark
BANANA CHOCOLATE RICE MUFFIN

 
 
 
Pada hari Isnin 14-07-08, kita bawak Zahir dan Ika gi shopping di Oxford Street. Budak 2 org nie tak henti2 nak cari dan beli game utk Nintendo wii dan Nintendo ds....adoiii...pening kepala sampai kita sendiri pun tak reti nak beli apa utk diri sendiri...at last sebelum naik bas nak balik,kita beli je lah sepasang kasut dan handbag Clark, beli yg murah semuanya cuma GBP45 je. Sebenarnya kita tak berapa suka belanja lebih utk beli pakaian, handbag...kita lebih suka belanja lebih utk barangan dapur dan perhiasan rumah...pelik kan? Maybe dah sampai ke peringkat yg kita rasa semua accessories yg mahal2 nie tak perlu...minat bertukar lebih ke benda lain... Lagipun kita nie duduk di rumah je dan if beli pun , rasanya berdebu jugak nmpknya nanti....

Resipi hari nie....












BANANA CHOCOLATE RICE MUFFIN

Ingredients A:

3 cups self raising flour
1 cup sugar
1/2 cup chocolate rice - option
1/2 cup descicated coconut - option


Ingredients B:

1 egg - beaten
3/4 cup cooking oil or melted butter
1 cup milk
3 mashed ripe bananas

Method:

Preheat the oven to 180°C. Place the egg, oil, mashed bananas and milk in a large mixing bowl and beat together.

In another bowl place the flour, sugar, descicated coconut and chocolate chips and mix. Pour in the liquid into the dry mix and stir until just blended.

Line a muffin tray with paper muffin cases, and then fill each case to just below the top with the muffin mixture. Bake the muffins for 20-25 minutes.


Thursday, 31-Jul-2008 23:58 Email | Share | | Bookmark
KARI AYAM PEKAT,IKAN MASIN GORENG ASAM & SUMMER HOLIDAY PART 3

 
 
 
View all 30 photos...
Pada hari ke 3 iaitu hari Ahad, 13-07-08, hari nie kita sekeluarga gi sightseeing di London,naik Big Bus Company...bayaran GBP58.00 utk sefamili. Tiket utk 2 hari termasuk river pass jugak....

Kita tak sempat ke Madame Tassauds...lagipun org yg berbaris masuk ke situ,pjgggg........For the truth, papa pun tak berminat...katanya , 'tak nak tgk patung-patung tu...'













Resipi hari nie...














IKAN MASIN GORENG ASAM - resipi dr Bro Mat Gebu blogspot , thanks ...
Sumber: Florence Tan

Bahan-Bahannya :

140 g daging ikan kurau, hiris nipis dan rendam sekejap, toskan - kita guna ikan masin jenis lain yg dibeli dr kedai Thai...
2 tangkai cili kering, cuci bersih, dan potong serong
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 cm halia, hiris halus
300 ml jus asam jawa
1 1/2 camca besar gula
1/2 camca teh lada sulah

Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan), goreng ikan masin tadi hingga garing, angkat dan toskan. Alih ke dalam pinggan sesuai.
2. Cedok keluar minyak dan tinggalkan 3 camca besar. Tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan air asam dan biar mendidih.
3. Tambah gula dan serbuk lada sulah dan renih hingga kuah pekat. Angkat dan tuang atas ikan masin tadi. Hidangkan segera dengan nasi hangat atau bubur nasi...


Tuesday, 29-Jul-2008 21:50 Email | Share | | Bookmark
CUCUR UDANG & SOS CILI CHEF WAN / SUMMER HOLIDAY PART 2

 
 
 
View all 9 photos...
Kali nie kita sambung lagi pasal cuti....Pada pagi sabtu 12-07-08, kita semua bangun awal tapi tak leh bergerak ke mana-mana lagi krn counter kat airport nak claim pram yg hilang semlm buka pada pukul 9.00 pg. Selepas sarapan pagi kita pun bergerak ke airport semula dan tunggu papa ke counter claim brg hilang. Dalam masa 15 minit, papa serong pram si era tu..alhamdulillah......
Kita pun naik bas express ke rumah Kak Ani. Pada tgh hari baru sampai di rumah Kak Ani dan Kak Ani dah siap makanan....Terima kasih byk2 Kak Ani...selera sungguh makan, pas ada keropok lagi tu...pada petang pulak kita pun bergerak ke Bicester Village...
Ke Bicester Village pun ambil masa jugak...Bicester Village adalah tempat shopping tapi semuanya kedai branded tapi hgnya kira murahlah dari hg kat kedai di London. Kita tak de beli apa2 pun, cuci mata je..nmpknya tak de yg menambat hati setakat nie...oleh kerana dah sampai di sana , papa dan zahir beli kasut utk diri masing-masing.

So layan video kat bawah.......














Resipi kali nie.....










CUCUR UDANG

Bahan-bahan:

500 gram tepung gandum
udang -potong kecik2
daun kuchai
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
bawang besar (potong halus)
garam secukup rasa
sedikit kunyit
air secukupnya
minyak utk menggoreng


Cara:

1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam satu mangkuk besar.Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.

2. Panaskan minyak. Sudukan atau jemputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.







SOS CILI CHEF WAN

Bahan-bahan:

8 batang chili merah dimesin halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 cawan gula halus
¼ cawan air
¼ cawan cuka
4 camca besar sos napla
4 camca besar kacang tumbuk

CARA:

1. Didalam periuk masak bahan-bahan A sampai pekat umpama sirap gula. Sebelum dihidangkan ditabur kacang tumbuk .
2. Sos cili dimakan dgn cucur udang....yummy.....


Thursday, 24-Jul-2008 17:04 Email | Share | | Bookmark
KARI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI & SUMMER HOLIDAY PART 1

 
 
 
View all 12 photos...
Memang lama dah balik dari cuti tapi entahlah rasa tak de mood pulak nak update fp.. rasanya masih tak puas cuti.....


Summer Holiday Part 1

Kita mula perjalanan pada hari Jumaat petang,tunggu papa balik keje.Kita naik train dr Helsinki ke Tampere (1jam 56minit) dan dari Tampere ke Pirkala airport naik bas pulak (40 minit). Sampai di airport, panjangnya barisan sampai ke luar bangunan. Pirkala airport kecik je. Mesti tertanya2 knp jauh sgt perjalanan sampai kene ke Pirkala airport nie. Sebenarnya budget flight landing kat sini , oleh krn kita low cost travelling/holiday so mcm nie lerrr..... Flight dr Tampere - Stansted pulak jam 11.00pm dan mengambil masa selama lebih dari 2 jam sampai di Stansted. Sampai di Stansted jam 11.55pm (waktu UK,lambat 2 jam dr Finland)..semua dah kepenatan..pas tu bila nak pass UK border tu,kene beratur pjggggggg...pas tu byk soalan lagi tu..adoii......luckily lepas jugak akhirnya....

Check in beg cuma satu je so senang lah...tak de masalah tp pram era pulak yg tak de..kita tunggu hampir sejam kat airport bersama dgn org lain yg kehilangan pram dan sama flight jugak tu..lastly we give up, tak larat nak tunggu lagi so kita pun check in hotel lerrr ,hotel tak jauh ,5 minit naik teksi..sampai hotel kita semua makan sekejap dan terus tidurrrr......

Ok..utk resipi kali nie...Kari Asam Pedas Ikan Tenggiri, resipi dari Kak Rinn fp (Kari Asam Pedas Patin)...Terima kasih Kak Rinn...











KARI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI

Bahan-bahan :

Ikan tenggiri , dibersihkan (Boleh diganti dengan ikan lain seperti patin, ikan merah, pari dsb nya)
1 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai, diketuk
lengkuas, dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari, dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesom

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur
hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata.
3. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
4. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
5. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
6. Perasakan dengan garam & gula.






Monday, 21-Jul-2008 21:10 Email | Share | | Bookmark
AWARD FROM SHIMA

 
This award was given to me by Shima.






TO SHIMA...














Quote:
Kita baru je balik bercuti dan masih lagi mencari semangat nak update fp. Cuti pun pendek dan semuanya tergesa-gesa krn cuti papa cuma ada seminggu je.Perjalanan kita bermula dari

11-07-2008 } Helsinki (Finland) -Tampere (Finland) -Stansted (UK)
12-07-2008 } Stansted (UK) - London (UK)
13-07-2008 } Sightseeing in London by big bus company and boat
14-07-2008 } Oxford Street
15-07-2008 } Wimbledon
16-07-2008 } London (UK) - Dover (UK) - Dunkerque (France) - Brugge (Belgium) - Antwerp (Belgium) - Hamburg (Germany) - check in hotel at 12.00 am.
17-07-2008 } Hamburg (Germany) - Copenhagen (Denmark) - Stockholm (Sweden) - sampai pukul 2.00 am
18-07-2008 } Stockholm (Sweden) - Helsinki (Finland)
19-07-2008 } Helsinki - sampai rumah pukul 10.00 am ....yahoooooo....

Papa drive dari London - Helsinki dan naik turun ferry ada 2 kali iaitu dari Dover - Dunkerque (Norfolkline) dan Puttgarden - Rodby (Scandlines), cross from Copenhagen - Malmo dan last sekali naik kapal cruise dari Stockholm - Helsinki (Silja Line)


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net