cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 5-Sep-2008 22:50 Email | Share | | Bookmark
KUIH BAKAR JAGUNG & ROTI NAIK

 
 
 
View all 6 photos...
Ini adalah resipi yg selalu kita buat krn Ika suka sgt makan roti nie....if buat roti dia tak akan pandang roti lain......











ROTI NAIK - recipe copied from Mamafami's fp
Source : Majalah Saji Jun 2007

Ingredients :

700g high protein flour
50g shortening
200g lukewarm water
200g evaporated milk (I used fresh milk)
100g castor sugar
1 teaspoon salt
1 packet instant yeast (11g)
2 nos egg
a bit of margarine

Method :

1. Sift flour into a mixing bowl. Add in yeast, sugar, salt and eggs. On the mixer.
2. Pour in evaporated milk and lukewarm water a bit at a time until just mixed.
3. Add in the shortening and continue kneading till a soft and smooth dough is formed. Add more water if needed.
4. Make into one round ball and leave to prove till double the size.
5. Punch down the dough to release air and make into small balls. Arrange in a greased pan and let it prove again till double the size.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 to 30 minutes.
7. Once out of the oven, brush the top with margarine. Serve with curry or serikaya or jam or whatever to your likings.

Dan nie pulak projek bersama dgn Jerlene sebelum bulan puasa....kene bakar lama jugak....dlm sejam gitu...kasihan Jerlene kene balik cepat , tak merasa kuih bakar jagung....









KUIH BAKAR JAGUNG
Sumber : Bro Rozzan...thanks Bro....

Bahan-Bahan:

250 gm tepung gandum
230 gm gula (kurangkan sedikit jika anda penawar)
400 ml santan kotak
200ml air
4 biji telur - kacau sedikit
1 kotak krim jagung (cream style corn) - 380 gm
50 gm jagung (whole kernel corn)- optional
2 sudu besar minyak sapi QBB
1 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh serbuk vanilli

Cara:

1. Tepung, gula, minyak sapi, air dan santan disatukan dan kacau rata-rata.
2. Masukkan krim jagung, jagung, telur, vanilli, pewarna, garam dan kacau terus.
3. Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
4. Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
5. Bakar selama 40-50 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.
6. Jika gunakan acuan yg kecil & adunannya tak tebal, masa membakarnya sekitar 20-25 minit.- kita bakar sampai 1 jam krn kita pakai loyang besar kot....


Quote:
KUIH BAKAR JAGUNG
Source : Bro Rozzan

Ingredients:

250g flour
230g sugar
400ml coconut milk - I used a canned coconut milk
200ml water
4 eggs
1 can creamed corn - 380 gm
2 tbsp ghee - can replace with butter
1 tsp salt
1 tsp vanilla essence
1 tsp yellow colouring - option

Method:

1. Combine flour,sugar,ghee,water and coconut milk and mix well.
2. Put in creamed corns,eggs,vanilla essence,colouring ,salt and mix well.
3. Heat the baking pan in the oven and greased with butter.
4. Pour into your baking tray and bake in the preheated oven 180c for 45 minutes to an hour.


AWARDS RECEIVED FROM KAK JIE JIE & Hayati of DAMIRA FP.....THANKS SO MUCH...tak de pilih sapa2 kali nie krn dah buat sebelum nie...






TO KAK JIEJIE AND HAYATI.....






Thursday, 4-Sep-2008 09:58 Email | Share | | Bookmark
BUBUR PULUT HITAM

 
 
 









Black Glutinous Rice Porridge (Bubur Pulut Hitam) - kita buat setgh je...
Recipe by Amy Beh

Ingredients:

# 300g black glutinous rice
# 5 litres water
# 100g castor sugar
# 100g palm sugar
# 75g dried longans, rinsed - tak bubuh pun, tak de dan tak tahu apa nie...huhuhuhuhuhu
# 2–3 pandan leaves, knotted

Combine: - kita masak atas api sederhana...

# 2 tbsp corn flour
# 3 tbsp water
# thick milk from 1 coconut - kita pakai 1 tin santan (400ml)
# 1/2 tsp salt

Method:

Wash glutinous rice thoroughly and soak in water for several hours. Put rice and water into a pot and cook over medium heat until rice is soft and almost creamy. When rice has reached the desired consistency, add dried longans and pandan leaves.

Add both types of sugar and simmer for a further 10–15 minutes over gentle heat. (Never add sugar to the glutinous rice at the start or you’ll have difficulty cooking it.)

Add thickening to the glutinous rice and bring to a boil, then remove from heat.

To serve: put two to three tablespoons of thick coconut milk into each bowl of glutinous rice porridge.



THIS IS FROM YANI....




Wednesday, 3-Sep-2008 10:40 Email | Share | | Bookmark
POPIA BASAH & POPIA GORENG

 
 
 
View all 6 photos...
Dah 3 hari kita berpuasa....hhhhmmmmm...alhamdulillah anak2 berpuasa dengan elok kecuali baby Era je yg belum start berpuasa lagi....Kita dah terima baju raya dari Malaysia...yahooo.... Belum habis bulan puasa, dah terima baju raya...mmg tak acikan?....tp tak pe dah hampir 4 thn di sini, inilah pertama kali dpt kiriman baju raya..... bukannya free , kene bayar ooooooo.......



Inilah resitnya Pos Laju....








DAH LAMA TERINGIN NAK MAKAN POPIA BASAH TP BARU SEMALAM KITA BERKESEMPATAN MEMBUATNYA













POPIA BASAH UMIE- resipi di ambil dari MyResipi.com, kita ubah serba sedikit ikut selera sendiri....

Bahan-bahan ( 12 keping )

Bahan untuk kulit:

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)

1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara:

Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu. ( kita tak masak sayur sampai layu , kita suka sayur yg crunchy...)

Bahan untuk sambal:

15 tangkai cili kering - kita letak 3-4 je (pantangggg pedassss)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

Cara:

Blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.



CARA SETERUSNYA:

1. Campurkan kesemua bahan utk kulit ke dalam mangkok adunan, gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
2. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - boleh lihat gambar di www.myresipi.com)
3. Buat dari arah jam, mulakan dari tepi dulu dan kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
4. Setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
5. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal dan letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
7. Lipat macam biasa dan gulung dan sedia untuk dimakan

NOTA: KITA TAK BUAT KULIT POPIA SENDIRI, KITA GUNAKAN TIP DR HAJAR FP IAITU RENDAM KULIT POPIA BIASA KE DALAM AIR SUAM SELAMA BEBERAPA SAAT...JGN LAMA KRN KULIT AKAN MUDAH CARIK.....

Quote:
Nota Kaki: Setelah buat beberapa kali popia basah ni, kulit popia tu boleh celup dlm air suam je atau celup dlm air masak sejuk pun takpe...kulit dia tetap lembut dan boleh dibuat sekeping sekeping bukan 2 keping spt yg mula2 kita buat



LASTLY...AKSI ERA....






AWARD DARI RINZURA....TERIMA BYK-BYK RINZ......













Saturday, 30-Aug-2008 21:15 Email | Share | | Bookmark
SALAM RAMADHAN, SAGO PEARL PUDDING & TAG FROM KAK LIN

 
 
 
View all 5 photos...
KEPADA SEMUA RAKAN2 YG DI KENALI DAN JUGAK TAK DI KENALI...
KITA SEKELUARGA MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.
SEMOGA SELAMAT MENJALANKAN IBADAT PUASA & MENDAPAT KEBERKATAN DARI ALLAH S.W.T. AMIN.......................

MAAFKAN SALAH SILAP SEKIRANYA ADA DAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN SEMUA.....















SAGO PEARL PUDDING - resipi dari Mat Gebu Blog...kita punya tak secantik pudding Mat Gebu, kita tak de pilihan warna ...kita cuma pakai sirap ros je...
Sumber: GERT

Bahan-Bahannya :

20 g serbuk agar-agar
1 liter air
300 g gula pasir
3 helai daun pandan, disimpul
100 g biji sagu rumbia
250 ml santan
Pewarna merah, hijau dan kuning (atau ikut kegemaran)

Cara membuatnya :

1. Redam biji sagu rumbia selama 2 jam, kemudian rebus dalam air mendidih hingga biji sagu jernih. Tuang dalam tapis dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanji dan mengelakkan biji sagu melekat antara satu sama lain.
2. Bagi2kan biji sagu tadi kepada 6 bahagian yang sama banyak. Tiga bahagian dibiar pada warna asal, dan 3 bahagian lagi diberi warna hijau, merah dan kuning. Ketepikan.
3. Tuang air dalam periuk, masukkan gula, serbuk agar2 dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau hingga rata. Kecilkan api.
4. Ceduk 200ml agar2 tadi, masukkan satu bahagian sagu tanpa warna, kacau rata menggunakan garfu dan tuang dalam bekas berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yang telah dibasahkan dengan sedikit air. Biar keras sedikit dan kelar2 permukaannya dengan pisau.
5. Cedok 200ml agar2 lagi dan gaulkan bersama sagu bewarna hijau, kacau dengan garfu hingga rasa dan tuang perlahan atas lapisan pertama yang hampir mengeras tadi. Biar keras sedikit sebelum proses seterusnya.
6. Tuang secara berselang seli sehingga menjadi lapisan no.1 = putih, no.2 = hijau, no.3 = putih, no.4 =kuning, no.5 = putih dan no.6 = merah. Biar sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam, sebelum dikeluarkan dari acuan....selamat mencuba semuaa!!!

nota: kita buat 2 warna je.....


Quote:
Original recipe from Gert.....

Pearl Sago Pudding

Ingredients :

20 grm of agar agar powder
1000 ml water
300 grm of sugar
3 pandan leaves
100 grm of sago (soaked for 2 hours)
250 ml of thick coconut milk
A few drop of green/red/purple coloring

Method :

1) Cook sago until transparent and rinse under cold water. Divide sago into 6 portions. Add purple, red and green coloring into each portion. The other 3 portions remain white.
2) Boil agar-agar powder with water, pandan leaves and sugar and then add in coconut milk. Bring to boil and turn heat to very low flame.
3) Take 200ml of the agar agar mixture and add in one portion of the white sago. Stir well.
4) Pour into a 8" wet baking pan or mould. Let it coagulate.
5) Scratch the surface with a fork.
6) Take another 200ml of the agar-agar mixture and add in the purple color sago. Stir well and pour on top of the white layer and let it coagulate.
7) Continue the same process - 3rd layer will be white, 4th will be green, 5th will be white and the final layer will be red.
Chill in the fridge before slicing. Serve cold.

Note : Cooked sago must be rinsed under cold running water so that it does not stick together.


TAG FROM KAK LIN





Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com,juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRoM hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, cherita dapur, kaklin,cekdesam


Ni Arahan Nya…

1. Copy Gambar Kat Atas Tu Dan Post Kat Blog Kalian
2. Teruskan Mencari Mangsa Seramai 5 Org..(Nak Lebih Pun Takpe)
3. Setelah Mengenalpasti Mangsa Yg Sesuai, Sila Tinggalkan Pesanan Di Blog Mereka
4. Lastly, Jgn Lupa Tempek Url Kalian Sebelah Url Kaklin Tuh...

Kak Lin Telah Menerima Tag Ini Daripada Ain. Seterusnya Kak Lin Nak Bagi Tag Ni Kepada 5 Orang Sahabat Kak Lin.....Mereka-Mereka Yang Terpilih Adalah Seperti Berikut:-


1. Mamazieza
2. Kak Nim
3. Fatimah Julia
4. Bro Jeff
5. Niza





Wednesday, 27-Aug-2008 23:35 Email | Share | | Bookmark
TELUR MASAK KICAP, LUNCH & BBQ (26-07-08)

 
 
 
View all 18 photos...
Pada 26-07-08 Sabtu...kita ada jemputan lunch kat Mr Devandara's summer cottage dan BBQ di rumah Angie & Sian Ooi...





NIE GMBR CAWAN TEH ANTIK KAT RUMAH ANGIE...






PANDAN SPONGE CAKE.....ANGIE BUAT...SO YUMMYYYYY......






Nie pulak swiss roll kita belajar dr kawan....minta maaf tak de resipi...lagipun kita terlebih sapu krim.....huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu....








Dan resipi simple dan kegemaran kita......







TELUR MASAK KICAP - resipi kita copy dr Mamafami fp..thanks Mama....

Bahan-bahan :

3 biji telur
1/2 biji bawang besar ~ dipotong melintang
1 biji bawang putih ~ dicincang
1 biji cili merah ~ dihiris
Kicap manis secukupnya

Kaedah penyediaan :

1. Goreng telur. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak, atau gunakan sahaja baki minyak dari gorengan telur tadi. Masukkan bawang putih dan goreng hingga wangi.
3. Masukkan cili merah dan bawang besar. Goreng hingga sedikit lembut.
4. Masukkan kicap manis secukupnya dan kacau sebentar. Padamkan api.
5. Tuangkan kuah kicap ke atas telur dan sedia untuk dihidangkan.


Quote:
FRIED EGG WITH SOYA SAUCE

Ingredients :

3 eggs
1/2 big onion ~ sliced
1 garlic ~ minced
1 fresh red chillie ~ sliced
Enough sweet soya sauce

Method :

1. Fry the eggs. Set aside.
2. Heat a bit of oil, or you can use the oil from frying the eggs. Add in minced garlic. Fry till fragrant.
3. Add in red chillie and big onion. Fry till slightly soft.
4. Pour in the sweet soya sauce and stir for a while and remove from heat.
5. Pour the sauce onto the eggs and ready to serve.




Received this from Aishah....






To Aishah....thank you for remembering me....




[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net