cek de sam's fotopages

By: cek de sam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 20-Sep-2008 22:00 Email | Share | | Bookmark
MAKARONI SOS LASAGNA & BISKUT CORNFLAKES

 
 
 
View all 9 photos...








Makaroni Sos Lasagna - resipi kita copy dr Mamasya Fp

Bahan:

1/2 paket makaroni- 250 gm
1/3 sos daging lasagna- ikut spt resepi di atas
1/2 sos putih - ikut spt resepi di atas
6 biji cendawan butang-potong tipis
60 gm mozarella cheese- boleh tambah kalau suka; gantikan 1-2 kpg slice cheese potong halus sbb mozarella ada sikit aja

Cara:

1.Rebus makaroni dgn sedikit garam.bila empuk sejatkan.
2. Sediakan sos daging dan sos putih
3.Panaskan oven...suhu oven 180°C
4.Sediakan loyang atau caserole, isikan makaroni diikuti dgn sos daging,cendawan dan sos putih.
5.Akhir sekali taburkan cheese. bakar selama 20 min atau hingga sedikit kuning.










BISKUT CORNFLAKES - resipi dr RNET
Sumber : KMid Honda

Bahan-bahan:

4 cawan cornflakes
600 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
500 gm butter
4 biji kuning telor
1 teaspn soda bikarbonat (tepong2 dan soda diayak)
2 teaspoon vanila
300 gm gula aising

Cara:

1.Pukul butter dengan gula.
2.Masukkan kuning telor, vanila, pukul sehingga sebati.
3.Masukkan tepung dan cornflakes.
4.Terap ikut suka.
5.Bakar 150c selama 20 minit.



AWARD DARI LINA DAN KAD RAYA DARI ZIRA...THANK SO MUCH...







So kita nak passkan ke.....

1. Mamafami - mama punya fotopages mmg byk bagi semangat kepada kita....
2. Kak Liza - byk resipi yg kita cuba dan best2....
3. Kak Lin - kawan cyber yg mesra...
4. Mat Gebu - blog yg best dan gmbr yg sungguh mengancam....







Nie pulak gmbr Era main gitar.....



Monday, 15-Sep-2008 10:40 Email | Share | | Bookmark
MILKY STRAWBERRY PUDDING

 
 
 
View all 25 photos...
Pudding nie kita dah buat lama iaitu sebelum bulan puasa lagi..Ada farewell lunch utk Bang Zahari yg balik Msia for good. Acara di rumah Jerlene pada awal bulan Ogos rasanya...lupa tarikh...












MILKY STRAWBERRY PUDDING

Ingredients:

1 pkt (13gm) of agar-agar powder
500ml water
500ml evaporated milk
200ml sugar
1 tsp vanilla essence
1 1/2 tbsp corns flour - mix with a bit of water
fresh strawberries

Method:

1. Place water,jelly powder and sugar in a large saucepan and bring to the boil.
2. Pour in the evaporated milk, vanilla essence and let it boil again.
3. Lastly pour corns flour mixture, stir well. Let it boil.
4. Arrange fresh strawberries in a mould and pour the mixture on top.
5. Place into the refrigerator and leave to set.


dan buat plum jam jugak.......









Ingredients:


1 kg plums
100ml water
500g Dansukker Jam Sugar

Method:

Blanch the plums, peel them and remove the stones. Cut them into pieces. Put the plums and water in a saucepan, cover and boil for 5-10 minutes. Add the jam sugar and boil for a further 2 minutes. Remove from the heat and carefully skim off any scum. Pour into warm, sterilised jars. Seal tightly. Store in a cool place.

The same recipe can be made using blueberries or blackberries instead of plums.

GAMBAR-GAMBAR DI RUMAH JERLENE AWAL BULAN OGOS LEPAS....













HARI SABTU LEPAS ADA TETAMU DTG DR Jyväskylä ,SUZY....dah hampir sebulan Auntie dia yg dtg melawat dia kat sini...esok,hari Ahad balik ke Malaysia...






THIS EMAIL FROM SIRAJ....

Quote:
Who I Am !


(An Excellent poem about the Muslim Woman)


What do you see
when you look at me
Do you see someone limited,
or someone free

<=><=><=><=><=><=><=><=>

All some people can do is just look and stare
Simply because they can't see my hair

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Others think I am controlled and uneducated
They think that I am limited and un-liberated

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They are so thankful that they are not me
Because they would like to remain 'free'

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Well free isn't exactly the word I would've used
Describing women who are cheated on and abused

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They think that I do not have opinions or voice
They think that being hooded isn't my choice

<=><=><=><=><=><=><=><=>

They think that the hood makes me look caged
That my husband or dad are totally outraged

<=><=><=><=><=><=><=><=>

All they can do is look at me in fear
And in my eye there is a tear

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Not because I have been stared at or made fun of
But because people are ignoring the one up above

<=><=><=><=><=><=><=><=>

On the day of judgment they will be the fools
Because they were too ashamed to play by their own rules

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Maybe the guys won't think I am a cutie
But at least I am filled with more inner beauty

<=><=><=><=><=><=><=><=>

See I have declined from being a guy's toy
Because I won't let myself be controlled by a boy

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Real men are able to appreciate my mind
And aren't busy looking at my behind

<=><=><=><=><=><=><=><=>

Hooded girls are the ones really helping the muslim cause
The role that we play definitely deserves applause

<=><=><=><=><=><=><=><=>

I will be recognized because I am smart and bright
And because some people are inspired by my sight

<=><=><=><=><=><=><=><=>

The smart ones are attracted by my tranquility
In the back of their mind they wish they were me

<=><=><=><=><=><=><=><=>

We have the strength to do what we think is right
Even if it means putting up a life long fight

<=><=><=><=><=><=><=><=>

You see we are not controlled by a mini skirt and tight shirt
We are given only respect, and never treated like dirt

<=><=><=><=><=><=><=><=>

So you see, we are the ones that are free and liberated
We are not the ones that are sexually terrorized and violated

<=><=><=><=><=><=><=><=>

We are the ones that are free and pure
We're free of STD's that have no cure

<=><=><=><=><=><=><=><=>

So when people ask you how you feel about the hood
Just sum it up by saying 'baby its all good'

<=><=><=><=><=><=><=><=>

source: www.islamway.com



SAJA-SAJA TERJUMPA KAT INTERNET.....



Friday, 12-Sep-2008 19:05 Email | Share | | Bookmark
HOMEMADE YOGURT CHEESE & ORANGE CREAM CHEESE BUTTER CAKE

 
 
 
View all 4 photos...
Kita cuba buat yogurt cheese yg boleh menggantikan cream cheese...kita dpt info dr sini..

http://allrecipes.com/HowTo/Common-Substitutions/Detail.aspx





Homemade Yogurt Cheese - www.hillbillyhousewife.com

* 1 quart yogurt, store-bought or homemade, dairy or soy
* 1 strainer
* paper coffee filters or cheese cloth or any loosely woven fabric that is clean, and preferably, pet-hair-free


You may use homemade yogurt or purchased yogurt to make this recipe.Line a strainer with damp cheese cloth, or paper coffee filters or any clean loosely woven clean fabric. It will take about 3 or 4 paper coffee filters to line a standard sized strainer or colander. Spoon the yogurt into the filter or fabric. Set the strainer in the sink and allow it to drain overnight. The whey will drip out of the yogurt, leaving a smooth, creamy cheese similar in texture to cream cheese or neufchatel. This recipe makes about 1-1/2 cups.



BUAT NIE DARI CREAM CHEESE KAT ATAS...oleh kerana kita pakai orange flavour yogurt so ada rasa orange....










ORANGE CREAM CHEESE BUTTER CAKE

Bahan-bahan:

200 gm butter
200 gm orange cream cheese
250 gm gula castor
5 biji telur
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Cara:

1. Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga ringan.
3. Kaup balikkan tepung ke dalamnya hingga rata.
4. Bakar dlm acuan 8 in dengan suhu 180'C selama 45 minit atau sehingga masak.







Homemade Cottage Cheese - copy nie dari maisya.blogspot, thanks....

http://cookpad.com/horsetail/recipe/236532/


menghasilkan lebih kurang 200 - 300g cheese

bahan-bahan:

1 liter susu
4 sudu besar air perahan lemon/ cuka

atau

http://cookpad.com/mykitchen/recipe/430879/

120g susu tepung
600cc air
90cc cuka

Cara-cara:

-Panaskan susu hingga hampir mendidih( jgn sampai mendidih! ). Tutup api.
-Kacau susu dengan senduk dan tuangkan air perahan lemon( semasa dan selepas tuang air perahan lemon tu tak perlu kacau! ). Biarkan susu tu mendadih lepas tu kacau perlahan-lahan dan biarkan lagi hingga mendadih sepenuhnya.
-Tuangkan ke atas penapis yg dah dilapik dengan kain untuk asingkan pepejal dan cecair. ( Yang pepejal ni lah cheese dan yg cecair tu dipanggil whey milk...jangan buang whey milk ni sebab byk kegunaannya ....nanti cerita kat bawah plak pasal whey milk ni )
-Biarkan hingga semua cecair dah terasing dan simpan dlm bekas tertutup dalam peti ais. Sebaiknya digunakan segera sebab tak tahan lama




Tuesday, 9-Sep-2008 19:30 Email | Share | | Bookmark
LASAGNA & TAG DARI KAK LIZA

 
 
 
View all 4 photos...
TAG DARI KAK LIZA....







1. Nama timangan
- adik beradik >> sam
- kawan-kawan >> ct / kak ct


2. Saya seorang yang
>> straight forward (payah nak berlakon2 tp kadang2 terpaksa jugak... )
>> tak mudah melupakan (teruk kan?)mcm computer gitu..boleh ingat satu2 tp yg nie tak mudah rosak...
>> peramah tp lately kene tgk2 org dan tmpt jugak lah...nanti kene kata terover pulak...
>> rasanya byk lagi tu tp setakat tu je ya.....



3. Insan2 teristimewa
>> mak,bapak,adik beradik saya,papa,zahir,ika,era

4. Makanan
>> masakan yg sedap-sedap lerrr......

5. Favourite colour
>> warna merah,hitam

6. Favourite song
>>tak de yg betul2 suka, dengar semua lagu tp tak suka yg rock-rock.....

7. Benda yg membuat anda stress
>> org yg terlalu protokol - protokol biarlah bertempat,jgn buat org rasa rimassss....
>>org cakap depan lain,belakang lain(entahlah ada jugak org mcm nie kan???ckp lah terus terang,senang faham)
>>org yg berpura ayu2 dan berpura2 baik....


8. 3 benda dalam wallet
>> kad ATM, kad STOCKMANN, lesen memandu

9. Kali terakhir menangis beriya-iya
>> video conference dgn mak dan adik beradik di kpg...

10. Tag rakan anda
>> Madiha
>> Shima
>> Hayati


Kita dah buat lasagna sebanyak 2 kali...1st time kita belajar kawan dr USA tp tak salin resipi....tgk gmbrnya je ok......








Nie pulak lasagna kita buat minggu lepas....resipi dari RNET.com... dan kita pernah tgk jugak kat mamasya fp....










LASAGNA

Bahan2:

1 bungkus (225 gm) Kulit Lasagna kering
1 s/b marjerin
½ s/k garam
Air secukupnya , untuk merebus
(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)
125 gm mozarella cheese ~ guna yg dah siap parut

Bahan2 Sos Daging:

2 s/b marjerin
2 biji Bawang Putih, cincang halus-kurangkan bawang putih sbb tak berapa suka bawang putih
1 biji Bawang Bombay, cincang halus-guna bawang besar biasa
500 gm Daging cincang
250 gm Tomato, kupas, parut - guna diced tomato with basil,garlic&oregano dlm tin
300 gm Sos Tomato dlm botol
100 cc Air
3 blok kiub maggi lembu - guna sesudu besar serbuk pati ayam
1 s/k Oregano serbuk - tak letak sbb dah ada dlm diced tomato
½ s/k Garam,
½ s/b Gula pasir

Bahan2 Sos Putih:

50 gm marjerin -3 sb
50 gm Tepung gandum - 3 sb
400 cc Susu Cair Evaporated - guna fresh milk
100 cc Air
125 gm Keju Cheddar parut - guna 4 slice cheese
1 blok kiub maggi lembu- 1/2 sb serbuk pati ayam
¼ s/k serbuk lada putih - guna serbuk lada putih
¼ s/k serbuk buah pala- tak letakpun

Cara Menyediakan Kulit Lasagna:

1. Panaskan air hingga mendidih, tambahkan marjerin dan garam. Masukkan kulit lasagna satu persatu ke dalam air mendidih dan masak hingga kulit lasagna lembut. (Jgn terlalu lembut sgt.. nanti terkoyak) Toskan dan masukkan dlm sebesen air biasa.
* guna lasagna instant tp rendam dlm air panas 10 min utk lembutkan sikit

Cara Masak Sos Daging:

1. Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga daging berubah warna & masak.
2. Tambahkan tomato parut (tomato blend) dan sos tomato dan air. Bubuh kiub pati lembu MAGGI/pati ayam, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih & sos agak kering.

Cara Masak Sos Putih:

1. Panaskan marjerin, masukkan pes tepong gandum & kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, kiub pati lembu/pati ayam, serbok lada putih & serbok pala.
2. Masak hingga mendidih dan mengental.

Penyediaan Terakhir:

1. Sapu loyang atau caserole empat segi dengan marjerin di sekeliling, susun kulit lasagna pada dasar loyang.
2. Ratakan ½ bahagian sos daging diatasnya dan ½ bahagian sos putih. Ratakan perlahan2. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.
3. Ulangi proses sama spt tadi diakhiri dengan susunan lasagsa di atas sekali menutup sos putih.
4. Taburkan cheese parut atasnya.
5. Bakar dengan suhu oven 180°C (atas bwh) hingga kuning kecoklatan (± 40 minit). (suhu bergantung oven masing2)
6. Angkat. Sajikan panas.kalau nak senang potong lasagna biarkan sejuk sedikit.
*susunan;kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos daging-sos putih-kulit lasagna-sos putih-tabur cheese.


Saturday, 6-Sep-2008 23:45 Email | Share | | Bookmark
APAM BALIK

 
 
 
View all 8 photos...
Hari berbuka puasa ...penuh hidangan...nak tahu kenapa???? Kerana terlepas sahur pagi tadi...kita tukar hp lain dan belum arif lagi pakai hp tu dan lupa ON utk hari Sabtu....












Dan apam balik dibuat bbp hari yg lalu...layannn.......









APAM BALIK versi Garing dan Nipis - kita punya tak garing dan nipis sgt..lain kali kene buat nipis2 lagi.....
resipi kita ambil dari malaykueh.blogspot...thanks Aniza....

Bahan-bahan:

170gm tepung serbaguna
100gm tepung beras
30gm tepung jagung
150 gm gula castor
2 tsp baking power
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp kecil garam
2 biji telur grade A
1 tsp esen vanilla
200ml air


Cara membuat:

1.Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
2.Pukul lagi hingga sebati.
3.Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
4.Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
5.Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
6.Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan 1/2 camca teh mentega.
7.Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua.

Received this email from PAPA....


Quote:
Sesungguhnya Allah sayangkan insan-insan yang mengamalkan perkara ini….


Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.



Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).
Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.


Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.


Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.


Jangan tidur selepas solat Subuh,
nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).


Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.


Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.


Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.


Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa ,
kerana mati boleh datang bila-bila masa.


Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.


Jangan mengumpat sesama rakan taulan.
Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.


Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.
Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.


Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.


Jangan banyak ketawa.
Nanti mati jiwa.


Jangan biasakan berbohong,
kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.


Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan.
Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH. . .


Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.


Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.
Jangan biarkan SAJE email ni. Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !!

Wasalam

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net